Live kamere - kamere uživo Veleprodajni partneri - cjenici


FAQ - sve o tehničkoj zaštiti

Koja je razlika između žičanog i bežičnog alarma?

Žičani alarmni sustav sadrži detektore, tipkovnicu, sirene ... koje se žičanim instalacijama dovode do centrale. Najbolje ga je postavljati u rohr-bau stadiju gradnje/adaptacije.

Bežični alarm sustav je pogodniji za uređene stanove, urede i kuće kod kojih bi naknadno povlačenje žica kroz kanalice "nagrdilo" prostor. Bežični alarm sadrži komponente koje su bežično povezane centralom. Centrala se spaja na telefon i napajanje (220V).

Alarmni sustav

Elektronički sklop kojem je svrha označiti (dojaviti) izvanrednu situaciju na objektu (provala, potres, poplava, požar...).

Sustav se najčešće sastoji od:
- centrale ("mozak" sustava)
- upravljačke jedinice (tipkovnice, kartice - čitači, daljinski upravljači)
- detektora (magneti, barijere, detektori pokreta, dima...)
- dojave (tiha dojava, tj. samo telefonska dojava, sirena)

Postoje žičani i bežični alarmni sutavi.

BARIJERE

Elektroničke naprave koje šalju IC (infra red) zraku od točke A do točke B, tj. od prve do druge komponente. Uglavnom se spajaju na centralu. Kad se zraka prekine, nastaje dojava. Barijere mogu imati od jedne pa do nekoliko paralelnih zraka.

BEŽIČNI ALARMNI SUSTAVI

Bežični sustav se sastoji od centrale koja bežično komunicira s detektorima koji se napajaju vlstitom baterijom. Na taj način se izbjegava kopanje zidova, postavljanje kanalica i sl.

Po cijeni ovi sustavi nisu skuplji od žičanih kao što se često tvrdi! Cijena opreme je malo skuplja od žičane, no u konačnici je sustav jeftiniji jer instalacija žičanog sustava i ruke koštaju gotovo koliko i žičana oprema.

DETEKTORI

Elektroničke naprave koje šalju IC (infra red) polje za razliku od barijera koje šalju zraku. Polje može biti usko poput zavjese ili širine 90, 120 itd. stupnjeva.

Raznolike su vrste detektora: PIR, quad, dualni...

DVR uređaji

DVR /Digital video recorder/ - video rekorderi s digitalnom pohranom podataka na HARD DISC. -Zamijenili su stare analogne video rekordere koji su snimali na kazete s magnetskom vrpcom... Na ovaj način može se pohraniti puno više podataka.

U SECURITY-u se koriste za VIDEO NADZOR, tj. pohranu slike i tona.
Postoje višekanalni DVR uređaji, ovisno o broju kamera. Većina profesionalnih DVR-a radi u duplex, tj. triplex modu što znači da se istovremeno može snimati, presnimavati i pregledavati slika.

Vrste DVR-a:
-PC osnova (računalo s internom ili eksternom video karticom)
-StandAlone (samostojeći) - poput kućnog video rekordera.

DUALNI DETEKTOR

Alarm detektor poput PIR detektora sa infracrvenim zrakama te mikrovalovima. Za razliku od PIR detektora, alarm će se aktivirati tek kada mikrovalovi i infracrvene zrake istovremeno detektiraju promjenu.

Ovakav detektor će se rabiti u objektima gdje postoje veće učestale promjene temperature i sl.

PET IMUNE DETEKTORI

Alarm detektor koji radi na principu PIR tehnologije, no prepoznaje količinu isijavanja topline iz tijela. Na ovaj način može uočiti razliku između čovjeka i životinje (težine 30kg). Poteškoće se mogu pojaviti kod životinja koje će se moći približiti detektoru vrlo blizu (mačka ili ptica). Na taj način će se detektor aktivirati jer je polje optički bliže i isijavanje proporcionalno tome raste.

PIR DETEKTORI

Alarm detektor koji koristi pasivnu infracrvenu tehnologiju. Na ovaj način polje detektira isijavanje tjelesne topline (čovjek), a ne samo pokret (padajući objekt).

TIHA DOJAVA

Alarmni sustav javlja "tihom dojavom" uzbunu (bez sviranja sirene!) na zaštitarsku kuću putem interneta, telefonske linije ili GSM-a. Na taj način će se bez dodatnog podizanja stresne situacije zaštititi i osigurati objekat od kriminala. (npr. banke, i slične novčarske institucije)

Zona

Zona je područje na objektu koje će čuvati jedan ili više alarmnih detektora. Objekat tako možemo podjeliti na više zona koje ćemo po potrebi uključivati/isključivati. (npr. stubište i ulazi u kuću će za spavanja biti u pripravi alarma, a spavaće sobe neće).